Onthulling slavernij monument

Date/Time
Date(s) - 16/06/2013
13:00 - 16:30
Category(ies) No Categories
Loading Map....

Op zondag 16 juni aanstaande vindt de officiële onthulling van het Slavernijmonument Rotterdam plaats. Van 13.00 – 16.30 uur zal dan een feestelijke bijeenkomst worden gehouden aan de Lloydstraat 300 in Rotterdam (ter hoogte van het Scheepvaart en Transpost College).

Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat Nederland de slavernij afschafte. Op 1 juli 1863 werden de slaven in de toenmalige koloniën Suriname en Nederlandse Antillen vrij verklaard.
Tegenwoordig wonen er meer dan 80.000 nazaten van dat Nederlands Caribisch verleden in Rotterdam, een groot deel direct nageslacht van slaven, een ander deel stamt af van contractarbeiders die de slaven moesten vervangen nadat de slavernij was afgeschaft.

Ook wonen hier zo’n 23.000 Kaapverdische Rotterdammers die een eigen slavenverleden met zich meedragen (ooit werd het slavernijsysteem van de Amerikanen zelfs eerst uitgetest op de Kaapverdische eilanden).
Het monument, een ontwerp van de Rotterdamse kunstenaar Alex da Silva, zal niet alleen de herinnering aan het verleden in zich dragen: het is vooral bedoeld om uiting te geven aan onze gezamenlijke toekomst.

Tijdens deze feestelijke onthulling staan o.a. op het programma, toespraken van dr. RHA Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dhr. H. Karakus, locoburgemeester Rotterdam en professor dr. A. van Stipriaan Luïcius, curator en professor bij Tropenmuseum Amsterdam en Erasmus Universiteit. Tevens zullen er muzikale optredens zijn.

Het volledige programma: http://bit.ly/13zgI9D

|