Rotterdam kleurt weer oranje in protest tegen geweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen is onacceptabel en moet stoppen. Daarom hijst Rotterdam vanaf vrijdag 24 november 2023 weer de Orange the World-vlag en kleuren verschillende gebouwen oranje. De periode van Orange the World loopt door tot 10 december, waarin verschillende maatschappelijke partners samen met de gemeente Rotterdam actie voeren tegen de onveiligheid van vrouwen: van seksuele straatintimidatie tot femicide. Online en in het straatbeeld voert Dona Daria campagne in o.a. in samenwerking met de gemeente: Justitita a.k.a. Gerechtigheid. Hierin speciale aandacht voor het handgebaar als signaal van huiselijk geweld.

In de campagne Justita a.k.a. Gerechtigheid van Dona Daria zien we online en aan het Schouwburgplein de portretten van verschillende krachtige vrouwen. Vrouwen die met huiselijk geweld te maken kregen, ervaringsdeskundigen persoonlijk of in hun professie. In beeld maken zij het ‘Help me’ symbool, een universeel handgebaar dat bedacht is door de Canadian Women’s Foundation. Op deze manier kan je aan iemand duidelijk maken dat jij te maken hebt met huiselijk geweld. Zonder woorden, bijvoorbeeld tijdens videobellen. Daarnaast staat het handgebaar inmiddels ook voor het wereldwijd bewustzijn creëren, solidariteit symboliseren en steun genereren om geweld tegen vrouwen te beëindigen en gelijkheid en respect te bevorderen.

De verhalen van de vrouwen in beeld zijn opgetekend door Frits Wester, parlementair verslaggever. Humberto Tan zette ze op de gevoelige plaat voor de tentoonstelling die op Internationale Vrouwendag volledig naar buiten komt. Beide mannen ondersteunen de boodschap: geweld tegen vrouwen moet stoppen. 

Nick de Koning van Studio de Koning bewerkte de foto’s voor de campagne en kunstenaar / Projectleider Vanessa Beltgens van Dona Daria maakte er een creatieve uiting van. Zie de deelnemers op: https://www.donadaria.nl/stop-geweld-tegen-vrouwen/ 

24 november: start Orange the World in Rotterdam

Als symbolische aftrap van de Orange the world-campagne in Rotterdam hijst Wethouder Buijt (Zorg, ouderen en jeugd) en wethouder Vincent Karremans (Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit) samen de vlag op het Schouwburgplein. Voorafgaand aan het hijsen is er een klein programma in Studio De Doelen. Dit programma wordt ingevuld door de partners van het Rotterdamse Platform Stop Geweld Tegen Vrouwen, zoals Zonta Rotterdam, de Soroptimisten Rotterdam en Dona Daria. In de periode van Orange the World organiseren zij weer allerlei activiteiten om aandacht te vragen voor het ernstige probleem van geweld tegen vrouwen. Zo is er opnieuw de postercampagne ‘Het is niet normaal’ in o.a. scholen vanuit Veilig Thuis Rotterdam Rijnmond, Filomena, Arosa, Fier, Ervaring in Huis en in samenwerking met de gemeente Rotterdam om mensen die huiselijk geweld ervaren te helpen de weg naar de juiste hulp te vinden. Zie hiervoor www.filomena.nl/hulp 

Voor alle activiteiten zie hiervoor ook Orange the World | Rotterdam.nl

Gender doet ertoe

Geweld achter de voordeur komt overal voor: onder alle opleidingsniveaus, alle rangen en standen, van directeuren tot mensen met een uitkering, onder hetero-, bi-, trans en homoseksuelen. In de meeste gevallen is een man de pleger en een vrouw het slachtoffer. Belangrijk thema is en blijft ‘gender’. De verhalen van vrouwen die als gevolg van geweld lijden en zelfs vermoord worden, zijn helaas nog steeds actueel en urgent. We spreken dan over femicide: moord op vrouwen, omdat ze vrouw zijn. Plegers van geweld tegen vrouwen zijn in veel gevallen de partner, de ex-partner of andere bekenden afkomstig uit de familie- of vriendenkring. De positie van vrouwen in de samenleving moet worden versterkt. Dit houdt ook in dat de vaak oude heersende opvattingen over de rollen van vrouwen en mannen in het gezin en in de samenleving, moet veranderen. 

Waarom een oranje stad?

De kleur oranje staat voor een nieuwe dageraad. Een nieuwe dag waarop we wakker worden en er geen geweld meer is tegen vrouwen.  Vrouwen moeten zich in Rotterdam en overal vanzelfsprekend veilig voelen en weten dat er hulp is als zij dat nodig hebben. Met deelname aan programma’s zoals Veilige Steden en de aanpak straatintimidatie willen we in Rotterdam de sociale veiligheid van vrouwen/meisjes verhogen. Ongewenst en grensoverschrijdend gedrag op straat wordt niet getolereerd.

Cijfers in Nederland 

  • 2 op de 3 vrouwen in Nederland is afgelopen jaar op straat lastiggevallen
  • 1 op de 3 vrouwen heeft fysiek seksuele intimidatie ervaren op het werk
  • 1 op de 5 vrouwen is ooit fysiek mishandeld door een (ex-) partner.  

 

In Nederland sterft er elke 8 dagen een vrouw als gevolg van geweld, de term hiervoor is femicide. Onderzoek van de Verenigde Naties wijst uit dat er elke dag 137 vrouwen sterven aan geweld van een familielid, partner of ex-partner. Zie ook https://geweldtegenvrouwenmelden.nl/bronnen/